TAPANI MÄKI

HALLITUS AJAA JÄÄRÄPÄISESTI SOTEA, VAIKKA RISKIT OVAT TODELLA SUURET

HALLITUS AJAA JÄÄRÄPÄISESTI SOTEA, VAIKKA RISKIT OVAT TODELLA SUURET

 

Sosiaali- ja terveysuudistuksen EU-hyväksynnässä ei ole oikotietä, eikä Suomen hallitus siitä päätä – Se on komission päätösvallassa. Näin ovat sanoneet asiantuntijatkin, mutta Sipilän hallitus ei halua myöntää tosiasioita. Jos hallitus haluaa välttyä EU:n mahdollisilta SOTEn rankaisutoimilta, sen on kysyttävä EU-komissiolta, hyväksyykö se ko. uudistuksen valinnanvapauden valtiontuellisen luonteen. Eli Suomen hallitus ei voi itse päättää EU-hyväksynnän menettelytavasta.

Kokonaisuutta katsoen asian oikeustila on niin epävarma, että ainoa tie sen selvittämiseen on kysyä siitä EU-komissiolta, joka käynnistää notifikaatiomenettelyn. Kysymys kuuluu, miksi Sipilän hallitus on tässä kohdin näin jääräpäinen? Asian on ilmaissut muun muassa Euroopan unionin oikeusprofessori Jukka Snell Turun yliopistosta.

Kysymyshän on loppukädessä siitä, hyväksyykö Euroopan unionin komissio SOTEn valinnanvapausvapausjärjestelmän EU-valtiontukisäännösten mukaiseksi. Hyväksymismenettely ei ole Suomen hallituksen valinta tai mitenkään vapaaehtoinen. Se on velvoittavuus, joka tulee EU:n perussopimuksista.

Valtiontukisäännöt ovat keskeistä EU:n sisämarkkinasäännöstöä, jotka sisältyivät jo EEC-sopimuksiin. Suomi ei voi panna mahdollista valtiontukea sisältävää järjestelmää täytäntöön ennen kuin notifikaatiomenettely on päättynyt. Nyt huomataan sekin, että olemme EU:n määräyksien alla, eikä Suomi voi enää toimia niin itsenäisesti. Komissiolla on asiassa toimivalta, koska kyseessä on perustamissopimuksen mukainen valtiontuki.

Olisikohan aika opetella myöntämään tosiasiat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Olettaisi että Perussuomalaisilla alkaisi olla pelisilmää eikä polttaisi siltoja edestäpäin.
Kun olitte kaksi vuotta rakentamassa sote ja maakuntalakia ja perusta ei ole muuttunut siitä niin olisi hienoa kuulla myös ymmärrystä.

Toimituksen poiminnat