TAPANI MÄKI

ENSIHOITAJIEN OIKEUSTURVA IHMETYTTÄÄ

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on kesän aikana lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen asiakas- ja potilaslaista. Hämmennystä herättävä asiakohta siinä on, jossa toimenhaltijat rinnastetaan virkamieheen tehdessään virheen, jolloin sovelletaan virkamiehen rikosoikeudellista vastuuta. Sen sijaan, jos ensihoitaja joutuu työssään väkivallan uhriksi, ei laki tarjoa virkamies-statusta, vaan kyse on normaaleista pahoinpitelyrikoksista.

 

Syytä on kysyä, missä menee STM:n ja asioista päättäjien linja hoitohenkilökunnan työturvallisuudessa ja potilasturvallisuudessa? Kyseisessä lakiluonnoksessa ei ole ajateltu asioita loppuun saakka.

 

Ensihoitajat kokevat työssään yhä useammin väkivallan uhkaa ja sitä ilmenee myös fyysisenä päälle käymisenä. Ensihoidossa arvioidaan sattuvan vuosittain useita satoja uhka- ja väkivaltatilanteita.

 

Ensihoidon henkilöstön kannalta on ongelmallista, että rikoslaissa ei väkivallantekijälle langetettavan tuomion rangaistusasteikossa huomioida ensihoitotyötä. Oikeudet tuomitsevat ensihoitajiin kohdistuvan väkivallan pahoinpitelyksi, josta pääasiassa rangaistaan sakoilla.

 

Rikoslaissa on säädös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Kuitenkin Suomen oikeusjärjestelmässä on linjattu, ettei ensihoitotehtävissä käytetä julkista valtaa. Tulkinta on sama, vaikka ensihoitajana toimisi pelastuslaitoksen viranhaltija. Näin ollen ensihoitajan pahoinpitelijää ei voida tuomita virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

 

Rikoslakiin tulee saada muutos, jossa ensihoitajia kohtaan väkivaltaisesti käyttäytynyttä henkilöä rangaistaan samalla asteikolla kuin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä rangaistaan. Lakimuutos toisi ensihoitajiin kohdistuvat väkivaltatapaukset oikeuskäsittelyissä vastaamaan tervettä oikeustajua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi vain ensihoitajat, miksi ei kaikki hoitajat ja lääkärit?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Niin ja sen jälkeen vartijat, huoltomiehet ja nokikolarit.

Loppuvatko pahoinpitelyt Suomesta, jos niistä jokaisesta tuomittaisiin vankeuteen?

Poliisit, tullin työntekijät ja rajavartijat, eli ns. asetta työssään kantavat virkamiehet, ovat ainoat ammattiryhmät, joilla on todennäköistä kohdata väkivaltaa virkatehtäviään suorittaessaan.

Muilla on se mahdollista.

Virkamiehen korotettu oikeussuoja johtuu siitä, että heidän on pakko kohdata ja hoitaa väkivaltaiset tilanteet. Muut voivat sellaiset tilanteet väistää kykyjensä mukaan ja soittaa paikalle väkivallan virkamiehet.

Toimituksen poiminnat