Turvallisuus puheenaiheena; Onko liian myöhäistä ?

Ruotsin taloustilanne on parempi kuin Suomen. Tästä huolimatta Ruotsin turvallisuustilanne ei kääntynyt parempaan. Päinvastoin. Ruotsin suunta on sisäisen turvallisuuden alueella huonontunut viime vuosien aikana voimakkaasti. Ei selkeästi ole osattu varautua tämän päiväisiin ilmiöihin ajoissa.

Göteborgin autonpolttamiset ja muut vakavat rikokset ovat vain osia kokonaiskuvasta. Kun tapahtumiin liittyy poliisiin kohdistuvia räjäytyksiä ja ampumisia, ollaan vaarallisella tiellä. Kyse on jengiytymisestä ja jengien välisistä taisteluista, joiden lisäksi kohteena ovat myös viranomaiset.

Viime vuonna oli jengien välisiä aseellisia yhteenottoja noin 300 ja niissä kuoli kymmeniä. Pelkästään yhtenä viikkona tammikuussa Tukholman alueella kuoli tämän tyyppisissä ampumisissa viisi henkilöä.

On arvioitu, että Ruotsissa on yli 50 aluetta jotka ovat turvallisuusmielessä ongelmallisia ja vajaat 20 joihin poliisi joutuu menemään suurella voimalla. Nämä alueet ovat muodostaneet rinnakkaisyhteiskuntia, joissa noudatetaan sen alueen itsensä määrittelemiä sääntöjä.

Ruotsissa tilanne on kehittynyt vuosien kuluessa ja nyt kun todellisuudessa ei keinoja enää ole olemassa, kädet on osittain jouduttu nostamaan pystyyn. Poliisien määrää lisätään runsaasti, mutta koulutus vie aikaa. Ruotsissa on jo väläytetty sitäkin, että myös sotilaita voitaisiin käyttää katurauhan ylläpitämisessä. On tultu todella kauas siitä idyllisestä mielikuvasta, joka meilläkin on Ruotsista joskus ollut.

Vaikka Suomessa tilanne on vielä toinen, tulevaisuus on nyt otettava huomioon. Olisi absurdia väittää, etteikö Ruotsin kaltaisia vaarallisia piirteitä tulisi myös Suomeen.

Suomessa järjestäytynyt rikollisuus on koko ajan lisääntynyt ja joukkomurhiin kykeneviä ihmisiä täällä on enemmän kuin koskaan. Myös poliisiin kohdistuvat uhkaukset ja väkivalta ovat selvästi lisääntyneet. Suomessa ei vielä ole Ruotsin tapaisia rinnakkaisyhteiskuntia, mutta ei ole mahdotonta, etteikö niitä syntyisi Suomeenkin. On hyvä myös tietää, että Ruotsissa maahanmuuttajia on noin 25 % väestöstä, Suomessa runsaat 5 %, joten tässäkin mielessä meillä vielä on mahdollisuuksia.

Oleskelulupien myöntämisessä tulee tervettä harkintaa lisätä ja vastaavasti on tehokkaasti poistettava maasta täällä laittomasti oleskelevat. On huolehdittava myös kansalaisten jokapäiväisen turvallisuuden takaamisesta. Tämä tarkoittaa myös resurssitarkastelua, koska poliisien määrä on nyt alhaisempi kuin koskaan.

Ilmassa on ollut lapsenomainen usko siihen, että kaikki on kunnossa, eikä Ruotsissa tapahtuneita ilmiöitä tule Suomeen. En ole viime aikoina kuullut, että kukaan päättäjistä olisi todella huolestunut arjen turvallisuudesta. Ollaan kyllä huolestuneita ulkoisista uhista ja terrorismista – varautuminen sisäisen turvallisuuden uhkiin on edelleen lapsenkengissä.

Kun meillä on vielä olemassa mahdollisuus tehdä itse päätöksiä, olisi niitä myös tehtävä ja nopeasti. Toivon olevani väärässä, mutta näyttää siltä, ettei asiaa kunnolla hoideta ja sitten on tämänkin hallituksen eväät jo syöty.
 

tapanimaki1
Perussuomalaiset Jyväskylä

Keski-Suomen maakuntavaltuuston PS-ryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, eduskunta-avustaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu