TAPANI MÄKI

Hyvinvointia vai pahoinvointia ?

 

Puheeni Jyväskylän kaupunginvaltuustossa 20.8.2018               

 

Kokonaisvastuu väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä on kunnilla.  Käytännössä tämä tarkoittaa, että kunnan on huolehdittava terveyden ja hyvinvoinnin edellytysten huomioimisesta kaikkien hallinnonalojen toiminnassa.


Jyväskylän kaupungissa tarvitaan edelleen selkeitä rakenteita ja prosesseja hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön suunnitteluun, koordinointiin ja johtamiseen.


Erityistä huomiota on Jyväskylän kaupungin hyvinvointikertomuksessa saanut nuorten päihde- ja mielenterveysongelmat. Tämä on huolestuttava asia, aivan kokonaisvaltaisesti katsottuna. Muun muassa huumeiden käyttö lisääntynyt tuntuvasti. Mielenterveyden ongelmat näkyvät mm. kouluterveyskyselyn tuloksissa. Kiireellisten huostaanottojen määrä on kasvanut erityisesti yli 15–vuotiaiden osalta.

Näissä asioissa voidaan peilata koko Suomen tilannetta ja kehityssuuntaa yleisesti. Sosiaalipolitiikan tutkijat varottivat jo 1990-luvulla sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden heikkenemisestä Suomessa. Vuosi toisensa perään kansan syviä rivejä koskettavat asiat ovat heikentyneet jatkuvasti. Laajasta työttömyydestä seurasi toimeentulo-ongelmia, niitä seurasivat päihde- ja mielenterveysongelmat sekä lastensuojelun voimakas kasvu.
 
Suomessa tapahtui tuolloin juuri nurinkurinen reaktio. Kun aputoimia olisi nimenomaan tarvittu, alettiinkin tietoisesti ajamaan alas terveyspalveluja ja purkamaan sosiaalisia turvaverkkoja. Asiaa on perusteltu niin, että hyvä sosiaaliturva houkuttelee vain työttömyyteen ja elämään sosiaalietuuksilla. Sosiaaliturva ei saa houkutella elämään toimettomana, mutta oikeudenmukainen sen tulee olla. Leipäjonot eri muodoissaan kertovat yhteiskuntamme epätasapainosta ja siitä, että asioita ei ole hoidettu oikein. Tämä on arkipäivää myös meillä Jyväskylässä.

Pitkäaikaistyöttömien kohdalla 50- ja 60 vuotiaiden tilanne on heikko. Tilastot eivät kerro koko totuutta. Tämä näkyy myös Jyväskylän nk. sakkomaksuissa. Kotisairaanhoitoon tarvitaan kipeästi lisää henkilökuntaa. Tärkeä kysymys ja huomio on mm. Jyväskylän Katulähetyksen tulevaisuudesta ja ylipäätänsä kolmannen sektorin toimijoiden tulevaisuudesta. Nämä tekevät erittäin tärkeää työtä, eikä meillä ei ole varaa laittaa heitä vaakalaudalle, muuten hukka perii. 

Valtakunnalliset ja kunnalliset poliittiset päätöksenteot ovat olleet liian usein hakoteillä. Tämä on johtanut huomattavaan eriarvoistumiseen. Perheitä ei ole autettu silloin, kun vanhemmilla vielä olisi ollut voimavaroja jäljellä. Syytä onkin kysyä, minne on hävinnyt sosiaalinen ennaltaehkäisevä toiminta? Jos esim. vanhempien jaksaminen loppuu, murtuu koko perhe. Ennakoivalla työllä olisi säästetty huomattavia määriä euroja ja torjuttu eriarvoistumisen ja köyhyyden tuottamia ongelmia. Huostaan otetun lapsen kustannuksilla autettaisiin useita perheitä, jos apu tulisi ajoissa.

Laitetaan omat asiat ensin kuntoon, ennen kuin syytetään rahaa muiden maiden ja kansojen asioihin.

Nyt on katsottava tulevaisuuteen! - Millainen hyvinvointikehitys tulee olla ja mihin se oikeasti halutaan Jyväskylässä. Voivottelut ja toteamiset eivät auta, pelkkien eurojen laskeminenkaan ei auta. Ratkaisuja voidaan todellakin tehdä, kun niitä vain halutaan. Kysymys on tahtotilasta.

Hyvinvointikertomus 2017 on nyt mennyttä aikaa eli nyt on tartuttava tulevaisuuteen ja porauduttava sen syntyihin ja alkusyihin, ja vain sieltä voidaan muokata maata kohti parempaa hyvinvointia ja parempaa Jyväskylää kokonaisuudessa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tapani, hyvä kirjoitus.

Kysynkin, onko Jyväskylän kaupunginvaltuustolla vielä hinku saada avovankila Tourujokivarteen, Jyväskylän keskustaan? Vain 300 metriä matkakeskuksesta.

Jos avovankila tulee keskustaan, niin voi vain arvailla päihde- ja huumeongelmien nopeaa kasvua, koska päivänselvää on, että avovangit vapauduttuaan jäävät hengailemaan Jyväskylän keskustan tuntumaan, johon ovat avovankila-ajallaan leimautuneet ja hakeutuneet keskustan kaveriporukoihin.

Miksi Jyväskylä haluaa imuroida näin vaikeuksia ja veromarkkojemme kuluttajia itselleen ympäri Suomen? Sokkarin kulma on jo ennestään rauhaton, jopa ihan arkipäivisin.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Enpä ole tuota vankilajuttua vielä kuullutkaan. Todella huono idea, mutta sopii hyvin kollektiivista vähämielisyyttä potevan vihervasemmistolaisen kaupungin johdon touhuun.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Petri, katsopa esim. tämä alla oleva linkki Laukaan avovankilan siirrosta:

https://www.surkkari.fi/pdf/2016/63_Keskiviikko_14...

Toimituksen poiminnat