TAPANI MÄKI

Huippukokous tulee, syntyykö uutta toivoa?

Elämme aikaa, jossa erilaiset kriisit ovat seuranneet toisiaan. Esimerkiksi Syyrian sota, Lähi-idän tilanne, Ukrainan ja Krimin selvittämätön kriisi, Venäjä-pakotteet, Turkin luisuminen presidentti Erdoganin diktatuuriin ja pakolaisten määrän jatkuva kasvu aiheuttavat jatkuvasti uusia kriisejä ja uhkia koko maailman turvallisuudelle.

Ulkopolitiikassa Yhdysvaltain presidentti Trump tunnetaan nopeasta toiminnasta. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja presidentti Trumpin tapaaminen oli uutta historiaa.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat saaneet aikaan huomiota maailman medioissa. Nyt presidentit Trump ja Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16.7. ja Suomi saa toimia huipputapaamisen isäntänä. Historiallinen hetki Suomelle.

Eurooppa on muutoksen aalloissa. Maailman taloudessa EU:n asema pienenee jatkuvasti. Kiinan johdolla Aasia valtaa yhä suuremman osuuden. Venäjä lisää yhteistyötä ja kauppaa Kiinan kanssa.

Britannian brexit toteutuessaan vielä korostaa vanhan Eurooppa-mahdin murenemista. Myös brexitin taloudelliset seuraukset ja vaikutukset EU:lle voivat olla yllättäviä. Kreikka on edelleen kaikesta huolimatta oma lukunsa, vaikka siitä halutaan olla hiljaa. Aika tulee senkin näyttämään.

Afrikan väestö kasvaa nopeimmin seuraavina vuosikymmeninä. Arvion mukaan 2050-luvulle tultaessa Afrikan väkimäärä liki kaksinkertaistuu ja nousee lähes 2,5 miljardiin.

Afrikan valtiot tulevat myös nopeasti kehittymään ja niillä on suuret luonnonvarat. Kiina on jo pitkään hakenut taloudellista markkinaosuutta ja valtaa Afrikassa.

Afrikassa käydään jatkuvia verisiä sotia, jotka osaltaan lisäävät pakolaistulvaa ja terrorismin uhkaa maailmassa. Afrikan sodat ja kriisit voivat tulevaisuudessa uhata maailman turvallisuutta ja rauhaa yhtä lailla kuin Lähi-itä tänä päivänä.

Maailmanjärjestö YK ja sen turvallisuusneuvosto ovat voimattomia ratkaisemaan maailman kriisejä. Sen on viimeistään Syyrian sota kaikkine sotarikoksineen ja viattomien siviilien joukkomurhineen osoittanut.

Jos Helsingin tapaamisessa löytyy yhteistä tahtoa Syyrian sodan lopettamiseen se voisi antaa uutta toivoa koko maailmalle. Käykö näin? Se jää nähtäväksi.

Eurooppa on edelleen välttämätön kumppani Yhdysvalloille. Kiina Xi Jinpingin johdolla on jatkuvasti vahvistuva suurvalta, jota mikään muu maa maailmassa ei voi väheksyä. Siitä kertoo varmasti myös Trumpin ja Putinin tuleva huipputapaaminen Helsingissä.

Yhdysvalloilla ja Venäjälläkin on monia yhteisiä intressejä niin Euroopassa, Lähi-idässä kuin Kiinassakin. Neuvostoliitto hajosi vain vajaat 30 vuotta sitten ja Eurooppa on samana aikana kokenut kovia. Koko EU-yhteisö on ollut kriisin partaalla jo monta kertaa.

On syytä muistaa, että Venäjäkin on osa Eurooppaa. Näin nk. vanha itä–länsi-maailmanjako on näin suuressa murroksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat