TAPANI MÄKI

Keski-Suomi on tienhaarassa, mihin tiet vievät?

Taloudessa on tapahtunut nopea ja voimakas käänne kasvuun. Maailmantalouden imussa myös Suomi saa osansa poikkeuksellisen vahvasta vedosta. Julkinen talous vahvistuu.

Työllisyyden paraneminen lisää kotitalouksien ostovoimaa ja investointeja. Sama tapahtuu yrityksissä, joiden ongelmaksi koetaan jo ammattitaitoisen työvoiman puute.

Tilanne on haastava ja se kertoo, ettei yhteiskuntamme ole tasapainossa. Keski-Suomessa tilanne on kaksijakoinen. Samanaikaisesti kärsimme korkeasta työttömyydestä ja pahenevasta työvoimapulasta. Työtä vailla olevat ja avoimet työpaikat eivät kohtaa.

Ongelmaan on etsittävä ennakkoluulottomasti ratkaisuja. Vastuu on ensisijaisesti valtion työvoimaviranomaisilla. Keski-Suomen Liiton, työmarkkinajärjestöjen, yrittäjien ja kuntien tulee lisätä panostuksia luovien ratkaisujen löytämiseksi. Tilanteen ratkaisemiseksi olisi koottava eri tahot yhteen.

Keski-Suomi on sivistys- ja koulutusmaakunta. Työttömyys-työvoimapula-kaksoisongelman ratkaiseminen ja maakunnan houkuttelevuuden vahvistaminen edellyttävät, että huolehdimme edelleen sivistyksestä ja koulutuksesta. Positiivista on, että yhteistyö on edennyt.

Erittäin tärkeää on se, että toisen asteen koulutusta tarjotaan nuorille ja myös kaikenikäisille uudelleen- tai täydennyskoulutusta tarvitseville kaikilla seutukunnilla. Eräät oppilaitokset, mm. kansanopistot ovat taloudellisesti ahtaalla. Niiden säilymistä monipuolisia palveluja tarjoavina yksikköinä tulee edistää.

Yleistä huolta herättää syntyvyyden lasku maakunnassa. Haasteena nostan maakunnan ja sen kaikkien kuntien lapsiystävällisyyden, jossa perheiden toimeentulo, yleinen turvallisuus ja toimivat palvelut ovat vaikuttavassa asemassa.

Väestökehitys Keski-Suomessa on huolen aihe. Viime vuonna väestömäärämme kääntyi laskuun runsaalla sadalla hengellä. Määrä ei ole suuri, mutta kuitenkin negatiivinen. Vain kolmessa kunnassa Muurame, Jyväskylä ja Uurainen asukasmäärä kasvoi. Peräti 16 kunnassa vähenemä oli yli yhden prosentin. Kehittämistoimenpiteet on kohdennettava koko maakunnan alueelle.

Euroopan unionin tulevan ohjelmakauden rahoituskehyksistä vuosille 2021–2027 ovat neuvottelut alkamassa. Pidän epätarkoituksenmukaisena sitä, että suomalaisten verovaroja kierrätetään yhä suuremmassa määrin Brysselin byrokratian kautta.

Muun muassa Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan erityisasemaa harvaan asutun alueen kriteerit täyttävänä on pidettävä vahvasti esillä.

Tämä edellyttää, että seutukunta saa koheesiorahoituksesta tukea kasvuun ja työllisyyteen liittyviin kohteisiin.

Koheesiorahaston pyrkimys vähentää alueiden taloudellista ja sosiaalista eriarvoisuutta on näin koetinkiven alla.

Näyttää siltä, että sekä maatalouden, maaseudun kehittämisen ja koheesiopolitiikan rahoitus joutuu tuntuvien leikkausten kohteeksi samalla, kun Suomen nettomaksuosuus EU:lle kasvaa. Paine panostusten lisäämiseen muihin eurooppalaisiin kohteisiin ja toisaalta brexitin synnyttämän aukon täyttämiseen on kova. Periksi ei pidä antaa Suomen maakuntien tappioksi.

Maakunta- ja sote-uudistus on vaatinut ja vaatii edelleen poikkeuksellisen paljon työtä. Uudistus näyttää valtakunnallisesti olevan epävarmalla pohjalla, toiminnallisesti ja varsinkin taloudellisesti. Kuitenkin Keski-Suomessa asia on pysynyt hallinnassa.

Jos hanke kaatuu, on Keski-Suomessa harkittava vakavasti soten kokoamista maakunnallisille hartioille esimerkiksi Eksoten ja Siunsoten mallien pohjalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tuoko aktiivimalli-2 ratkaisun työttömyyteen Keski-Suomessa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Onko Teillä vastaus, kysymys on aina helppo esittää.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hyvä ja melko kattava selonteko vallitsevasta tilanteesta Keski-Suomessa. Onko konkreettisia ehdotuksia miten asiantilaa saataisiin kohennettua?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

"siellä on ystävä voittamaton..." Tsemppiä Keski-Suomi! Mitäs jos olisi ns. pohjoinen kokeilu ts. pienet yritykset saisivat alvittoman 3 vuoden jakson, jos työllistävät?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Alv:tä ohjailemalla olisi todella nopeasti saatavissa vaikuttavia toimia aikaiseksi. Alv:n heiluttamisella olisi pienelle työnantajalle välitön vaikutus.

Käyttäjän tapanimaki1 kuva
Tapani Mäki

Aktiivimalli 2 tuo jälleen kokoomuksessa ideoitua keppiä työttömille. Joissain yksittäistapauksissa saattaa vaikutuksia tulla, mutta valtaosassa ongelmat vain pahenevat. Toinen kysymys on myös se, miksi työnantajille ei sälytetä vastuuta työllisyydestä millään mallilla? Aktiivimalli 2 seurauksena työttömiä uhkaa jo nyt toistakymmentä turvaa leikkavaa karenssia. Hallituksen valmistelema kakkosmalli toisi erikseen seurattavaksi työttömän omatoimisen työnhaun karenssin uhalla ja kasvattaisi entisestään työttömän hallinnollista taakkaa.

Työttömyyden vähentämiseksi tarvitaan oikeita toimia: työpaikkoja. Hallituksen aktiivimalli, ei 1 eikä 2, luo oikeita työpaikkoja ja on täysin kohtuuton. Pelkkä aktivointi ei auta, jos työpaikkoja yksinkertaisesti ei ole.
Vapaita työpaikkoja on vain noin 10% suhteessa työtä vailla oleviin. En ole koskaan sulattanut aktiivimallia. En nytkään. Se oli ja on virhe.
Jopa julkisissa viroissa on ”yhden eläkkeen” ansainneita työssä hetkellä, jolloin yhteiskunnassa on samanaikaisesti lähes 300 000 työtöntä. Osa yrityksistä kannustaa jo eläkeiän saavuttaneita jatkamaan työssä, jotta ei tarvitsisi palkata aktiivisessa työiässä olevia.
Näiltä osin nykyinen eläkejärjestelmä on pahasti epäonnistunut ja ristiriitainen. Myös rakenneuudistukset ovat harmillisesti vähentäneet erityisesti julkisen alan työpaikkoja. Näin on aiheutettu lisää työttömyyttä.
Kun tarkastelee yritysten yt-neuvottelujen lopputuloksia ja parhaassa työiässä olevia irtisanottuja, ei voi kuin ihmetellä yritysten logiikkaa. Vain täystyöllisyyden aikana voisi tietyin ehdoin ymmärtää eläkeikään yltäneiden työskentelyn. Suomessa monilla on yhä työtä liikaa ja toisilla ei lainkaan. Asiaa ei ole saatu balanssiin. Kohtuuttomien ylitöiden teettäminen ei ole järkevää.
Suuri kunnioitus yrityksille ja työnantajille – julkinen valta mukaan lukien – jotka kiittävät jo eläkeiän saavuttaneita tehdystä työstä, kannustavat siirtymään ansaitulle eläkkeelle ja palkkaavat aktiivisessa työiässä olevia pois kortistosta.
Näin toimien työttömyys vähenisi oikeasti, työpaikkoja vapautuisi. Yhteiskunnan tulee lopettaa työpaikkoja vähentävät rakenneuudistukset sekä työttömien kyykyttäminen. Vain työmarkkinatukea saavalle jää käteen verojen jälkeen vähän yli 500 euroa. Miten kalliin hintatason maassa kuten Suomessa voi tulla toimeen kyseisellä rahalla? Nyt tähänkin ollaan puuttumassa, jos aktiivimallin ehdot eivät täyty.
Työttömiä tulee aktivoida työelämään, mutta ei rankaisten vaan kannustaen. Työuria pitää pidentää, mutta alkupäästä ja keskeltä, ei lopusta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Lisää paikkansapitävää tarinaa ja historiaa mutta ei vieläkään mitään kouraantuntuvaa ehdotusta tai yksittäistäkään toimenpidettä. Odottaisin ehdotusta jolla asioita voisi korjata ja erityisesti niin että kukaan ei henkilökohtaisesti joutuisi mistään luopumaan tai mitään lisäponnistusta tekemään.
Kertoisit mitä oikeasti tekisit jos olisi mahdollisuus, toisten tekemisten arvostelu ei oikeinpaljon auta.

" En ole koskaan sulattanut aktiivimallia. En nytkään. Se oli ja on virhe."
Tuommoisesta ei ole paljon apua.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

”Aktiivimalli 2 tuo jälleen kokoomuksessa ideoitua keppiä työttömille. ”

Ihanko totta, Tapani? Ehkä kuitenkin sinunkin kannattaisi lukea ENSIN, mitä omaehtoisen työnhaun malli pitää sisällään. Ja ihan ilman ennakkoasenteita.

SAK ja muut saivat tavoitteitaan läpi mallin luonnokseen, joka on nyt lausunnolla.. Ei sitä rakentanut Kokoomus. Hallituspuolueet yhdessä sopivat sen, mitä vietiin eteenpäin. Ei yksi puolue. Kuten ei missään asiassa hallituskauden aikana.

Käyttäjän tapanimaki1 kuva
Tapani Mäki

Kyllä näin on! Varmasti olette yhdessä hallituspuolueiden kanssa asiasta sopineet ja vieneet sitä eteenpäin. Kuitenkin jäljet johtavat sylttytehtaalle ja Kokoomuksen ideointipajaan, josta he ovat jo vuosia puhuneet, jo paljon ennen nykyisen hallituksen olemassa oloa. Ex-kokoomuksen puheenjohtaja A. Stubbhan on sanonutkin, että juuri tämä hallitus tekee ja toteuttaa kaikkien aikojen kokoomuslaisinta politiikkaa.! ELI - rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät ovat köyhtyneet! Näin on käynyt ja tällä menolla lisääntyy!

Toimituksen poiminnat