TAPANI MÄKI

Missä mättää, kun joutuu valitsemaan ruokaa vai lääkkeet ?

Suomessa on satojatuhansia todella köyhiä. Perusturvassa on edelleen vakavia puutteita. Tärkeää on, että lakisääteisiä etuuksia parannetaan talouskasvun myötä. Tämä ei kuitenkaan riitä ajankohtaisiin tarpeisiin, joita on sadoillatuhansilla suomalaisilla köyhillä. Nämä tarvitsevat tukea arkeensa. Monet joutuvat viikoittain pohtimaan, kumpaan vähät varansa kohdistavat, ruokaan vai lääkkeisiin.

Asia koskettaa hyvin kipeästi ja kohtuuttomasti muun muassa lapsiperheitä, sairaita ja pieneläkeläisiä.

Köyhyys polkee ihmisarvoa ja oikeuksia. Köyhyys lisää entisestään eriarvoistumista. Suunta on ollut huono jo pitkään maassamme. Sairaiden ja pieneläkeläisten asema on todella huolestuttava, samoin niiden, jotka elävät työttömyyden tai pätkätyön varassa.

Köyhyys ei tee ihmisistä sellaisenaan huonoja tai ongelmallisia. Köyhyys on meidän kaikkien yhteinen ongelma. Syitä löytyy mm. asenteista, rakennetuista järjestelmistä ja poliittisista päätöksistä, jotka ovat vain pahentaneet olosuhteita.

Yksi epäkohta on Suomessa vallitseva rahastamisen kulttuuri, jossa jatkuvasti isketään vähempiosaisten kukkarolle. Toinen epäkohta, joka nakertaa koko yhteiskuntamme hyvinvointia, on asumisen kalleus. Väärää suuntaa tässäkin asiassa kielii se, että asumismenot kasvavat selvästi nopeammin kuin kotitalouksien tulot. Tämä on kohtuutonta sivistysvaltiossa.

Nyt olisi otettava kaikki keinot käyttöön. Myös rahapeleistä tulevia tuottoja on aika hyödyntää tämän suhteen. Suomalaiset pelaavat erilaisia rahapelejä monen sadan miljoonan euron arvosta joka vuosi. Näistä varoista tulee kohdistaa vähintään 350 miljoonaa euroa vuodessa kolmannen sektorin järjestöjen kautta eniten tukea tarvitseville. Varoja ei lain mukaan saa ohjata julkisen sektorin kautta.

Rahapelien voittovarojen jaon vahvistaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) esityksestä sosiaali- ja terveysministeri ja hallitus. Vastuu niiden kohdistamisesta on näin ollen ministereillä. Vetoan hallitukseen epäinhimillisissä vaikeuksissa elävien puolesta, että nyt otetaan tosissaan asia hoitoon.

Tässäpä mietteitä Suomen itsenäisyyspäivälle. Jos nyt itsenäisiä oikeasti edes olemme...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat