TAPANI MÄKI

Eläkeläisillä olisi asiaa, kuuleko Suomi?

Mihin on julkisesta keskustelusta jäänyt lähes noin 1,5 miljoonan eläkkeensaajan toimeentulosta huolehtiminen? Nykyiset eläkeläiset ovat rakentaneet maamme hyvinvoinnin, mutta jostain kumman syystä asiat eivät näytä korjaantuvan. Valtakin on Suomessa vaihtunut moneen kertaan, mutta sama linja on edelleen jatkunut.

Jo noin 600 000 eläkeläistä on vajonnut EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolelle. Köyhyysraja on Suomessa nettotuloina 1 190 euroa kuukaudessa tai 14 300 euroa vuodessa kulutusyksikköä kohden. Tulevina vuosina kymmeniä tuhansia uusia eläkeläisiä on samassa tilanteessa.

Nykyinen voimassa oleva eläkejärjestelmä vähentää joka vuosi eläkkeensaajan ostovoimaa suhteessa palkansaajiin. Vuosina 1995–2014 palkat nousivat 88%, mutta eläkkeet vain 46%, eli jälkeenjääneisyys oli 42 prosenttiyksikköä. Mitä vanhemmaksi elät, sitä köyhemmäksi elämäsi käy.

Työeläkevarat olivat vuoden 2015 lopussa 183 miljardia euroa, mutta siitä huolimatta eläkeläisten etuuksia on heikennetty enemmän kuin minkään muun väestöryhmän.

Olisi erittäin toivottavaa, että maamme poliittinen ja eliittinen johto heräisi näkemään, missä tilassa mm. pieneläkeläiset ovat. Pelkästään jo moraalisesti on väärin, jos eläkkeellä oleva joutuu miettimään ostaako ruokaa vai lääkkeitä. Tämäkö on ihmisarvoista kohtelua hyvinvointivaltiossa nimeltä Suomi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mitä täällä kitiset! Soita Timo Soinille. Hän lupasi laittaa maamme asiat ja eläkkeet kuntoon. Ole mies!

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Reijo, aselakiblogiasi ei pääse kommentoimaan. Onko kyse sivuston toimintahäiriöstä vai oletko estänyt kommentoinnin viimeisimpään blogiisi?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kyllä olen näin tehnyt. Miksi? Johtuu kirjoituksesta 55 aloittamassani ketjussa, jossa eräs lääkäri vaatii laajemman kansanjoukon aseistamista sosialismia torjumaan. Palaan tuohon teemaan toisessa ketjussa.
Valmistaudun parhaillaan lähtöä Malmin työväentalolle vasemmistolaisten järjestämään itsenäisyysjuhlaan.
Tätä juhlien antaumuksella.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Ok, asia selvä. Kirjoitin blogin aiheesta oman tekstisi innoittamana. Se löytyy profiilistani jossa on vasta kaksi blogia. En laita suoraa linkkiä tähän jottei Tapani hermostu keskustelustamme.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Oma ehdotukseni eläkekysymykseen:

http://www.hs.fi/paivanlehti/06122016/art-20000048...

"ELÄKEKESKUSTELUSSA kytee sukupolvien sota. En haluaisi sotia, ja ehdotan rauhanomaista ratkaisua. Eläkerahastot purettakoon, ja jokaiselle kansalaiselle vauvasta vaariin palautettakoon niistä sen verran kuin he ovat rahastoihin elämänsä aikana maksaneet – tuot­toineen tai ilman. Tämän jälkeen eläkeläiset voidaan siirtää yleisen sosiaaliturvan piiriin, ja koko eläkejärjestelmä (noin 500 miljoonan euron vuosittaisine hallintokuluineen) voidaan lakkauttaa.

Näin kukin olisi vastuussa omasta eläkesäästämisestään, mutta perälautana toimisi yleinen sosiaaliturva. Ratkaisun hyvä puoli olisi myös sen noin 180 miljardin euron ”kansalaisosingon” kysyntää ja työllisyyttä lisäävä vaikutus."

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eikös perussuomalaisten edustava joukko maamme hallituksessa ja eduskunnassa voisi yrittää laittaa eläkeasioita kuntoon, yrittämällä korjata blogistin esittämät epäkohdat vaikka nykyhallituksesta lähdön uhalla?
Jos toimenpiteitä asian suhteen ei ilmene, toivoisin eläkeläisten muistin virkistämiseksi pitävän aktiivisesti asiaa tapetilla. Silmällä pitäen m.m. perussuomalaisten puheiden ja tekojen suhdetta.

Toimituksen poiminnat